Dick van Holland

Posted on Posted in Berichten, Docenten, Uit de oude doos
Foto Dick van Holland

In 1988 is Dick van Holland begonnen aan de HES op het Raamplein en het Swammerdaminstituut. Tegelijk traden o.a. Hans van Willigen, Tom Quelle aan. Daarvoor werkte hij, na zijn studie aan de VU, een jaar op met ministerie van economische zaken en 8 jaar op verschillende middelbare scholen in Amsterdam. Daar gaf hij Economie I en II; als bijbaantjes werkte hij bij Ajax (studiebegeleider) en de PCB (middenstandscursus voor het wegvervoer).

Aan de HES startte hij in 1CE23, 1CE25 en 1CE27 om bedrijfsadministratie en in 2CE1, 2CE3 en 2CE5 om bedrijfseconomie en -calculatie te geven. Niet de makkelijkste vakken voor een CE’ er, eufemistisch uitgedrukt. Als mentoren kreeg hij Ruud Kort en Henri Trappenberg toegewezen, twee geweldige en memorabele collega’s. “Geweldige periode, echter, de bedrijfseconomische vakken werden gehalveerd in de CE.” De meeste BE-docenten vluchtten naar de BE en de net opgerichte AC. Zelf kwam Dick in de BE terecht, die als studierichtingsleider Ruud Kort kreeg. Voor een groot deel van zijn inzet gaf hij samen met Dr. Wassink en fijne collega Richard Robelus het vak Kosten en Waarden. In die tijd gaf Dick ook les aan de deeltijd, soms SPD aan de Stebo of financieel management bij de AA-opleiding van Markus van Beek of het Logistiek centrum. De HES zocht samenwerking met andere hogescholen. Zo gaf Dick financieel management voor een middag in de week bij de Hogeschool voor de Kunsten via HES Consultancy.

Zeker in de 90’er jaren vond Dick het geweldig bij de BE. Naast gedegen onderwijs was er ook tijd voor wat vertier. Introductiekamp in de Ardennen (voor alle opleidingen), zeilkampen voor de 2e jaars (met 17 zeilboten het IJsselmeer op, overnachten op het starterseiland bij de Bloq van Kuffeler of de haven van Volendam met s’avonds zang van Harry (Hazes) Glotzbach en het seminar voor 4e jaars (na afloop van een periode met diverse projecten, o.a. het Business Balanced Scorecard -project bij E&Y en andere bedrijven drie dagen in een klooster, bungalowpark en later een StayOkay, waar diverse bedrijven standjes ingericht hadden, workshops organiseerden etc.). Nog steeds hebben oud-studenten, als Dick ze tegenkom bij bezoeken aan bedrijven voor stages en scripties, het over die geweldige tijd.

Wat te denken van de diploma-uitreiking in de Stadsschouwburg, waar de docenten het BE- of Berenlied zongen (We’re the Captains of Industry, top teachers in een vak of drie). Na afloop met diploma en al met 70 afgestudeerden op het balkon van de Stadsschouwburg. Of de donderdag en vrijdagmiddag in Pigmentum, de soos in de school op het Raamplein.
In die tijd werd Dick binnen de BE een manusje van alles, naast zijn docentschap werd hij assistent van Kees Oostermeijer als studie-adviseur, curriculumcoordinator voor bedrijfseconomische vakken en later na de reorganisatie: coördinator BE-deeltijd en coördinator BE-duaal.

De HES verzakelijkte en reorganiseerde. Ze verhuisden naar de Wibautstraat (Wibaut/Bommerhuis en de Weesper) . Het Raamplein werd verkocht. Nieuwe opleidingsmanagers etc. Uiteindelijk werd vanaf 2002 Louis Bonder de OM van de BE. Dick werd leerplancoördinator van de BE, waardoor hij in vergadercircuits terecht kwam. Uiteindelijk verhuisden we naar de Fraijlemaborg. In 2005 startte hij net als dat bij andere opleidingen gebeurde via LinkedIn een alumnisite voor BE-HES. Op deze wijze kreeg Dick contact met vele oud-studenten (alumni), zeer prettig voor het regelen van stage- en afstudeerplaatsen. Maar ook voor allerlei andere onderwijsactiviteiten, zoals het seminar. Bij het laatste seminar (buiten de deur ) in 2007 waren via deze contacten aanwezig: Shell, Siemens, E&Y, KPMG, Humanresources, SRA, ABNAMRO etc. Dit laatste seminar in een StayOkay te Bunnik werd voorafgegaan door een tweedaags Business game op school. De eerste avond werden samen met KPMG 25 studenten geselecteerd voor een etiquettediner in Utrecht in “Het Wilhelminapark” restaurant van chef-kok Jon Sistermans. De andere 50 studenten kregen een tapasmaaltijd via Human Resources in een restaurant in Amersfoort. Afgesloten werd deze seminarweek, zoals altijd in Holland Casino in Amsterdam, alwaar ook presentaties plaatsvonden van het Business Scorecardproject. In die tijd (seminar, visitatie) gaf Dick ook nog Management Accounting aan de UVA. Hectische tijden, mede door de fusie met de HVA.

Langzamerhand moest Dick een stapje terugdoen, te veel overuren gedraaid. De laatste jaren heeft hij alleen nog lesgegeven en scripties begeleid.Als bestuurslid van sectie BEE/BEA (de bedrijfseconomen aangevuld met nog wat gezellige oud-collega’s) heeft Dick nog wel de laatste jaren samen met medebestuurslid Piet van Baren het Bedrijfseconomen Kerstdiner georganiseerd. In een verkennersgebouw aan het Nieuwe Meer, onder beheer van Richard Robelus, houden zij nog steeds de traditie hoog om zelf te koken (eigenlijk doen Bas Schoorl en Joop Verboom dat). Hans van Willigen, onze bard stelt een liederenbundel samen (uiteraard beginnend met We’re the Captains, het lied ooit gecomponeerd door onze overleden collega Ruud Kort), waarbij onder het genot van heerlijke glazen wijn (vroeger uitgezocht door onze overleden collega Rafael Liethof) de overheerlijke gerechten van onze koks worden geconsumeerd. Vele (oud)-collega’s zijn daar nog steeds aanwezig: Rijswijk, Daniels, Dierickx, van Zeijl, van de Velde, Marra, IJsseldijk, Robelus, Quelle, Brug, Toonstra, Ariens, Rijnberg, Rovers, Bloem etc. etc.

Inmiddels is Dick gepensioneerd en brengt hij zijn tijd door met zijn gezin (inmiddels met drie kleinkinderen) mijmerend over vroegere HES-tijden. Daarnaast fietst Dick wat tochtjes, zwemt hij, leest hij wat boeken, volgt hij wat cursussen, past hij soms op de kleinkinderen en doet hij wat meer in de huishouding en bezint hij zich op vrijwilligerswerk.