Joran & Fabiola over de Belastingdienst

Posted on Posted in Berichten
Belastingdienst logo

Joran Oud en Fabiola Baartwijk, twee alumni van de opleiding bedrijfseconomie, nu werkzaam bij de belastingdienst. Volgens Joran lijkt het niet het meest sexy verhaal om te vertellen in de kroeg; werkzaam zijn bij de Belastingdienst. Toch zijn zowel hij als Fabiola van mening dat de Belastingdienst veel mogelijkheden biedt en razend interessant is als werkgever. Wij vroegen hen naar hun ervaringen tijdens zowel hun studie als werk.

Joran Oud en Fabiola Baartwijk hebben beiden Bedrijfskunde gestudeerd in Amsterdam. Voor hen nog aan de HES, tegenwoordig beter bekend als de faculteit Business en Economie van de HvA. Een brede basisopleiding volgens Fabiola. Ook Joran heeft nog altijd veel baat bij de kennis die hij hier heeft opgedaan.

Deze opleiding Bedrijfseconomie heeft Fabiola als zeer prettig ervaren. ‘Je had enorm veel vrijheid!’ vertelt ze. Fabiola heeft erg genoten van de sporten die zij altijd deed tijdens haar opleiding. Ze vond het leuk dat je aan allerlei soorten sporten kon ‘snuffelen’. Paardrijden, dan golfen, vervolgens roeien en schaatsen, van alles kwam voorbij.

Voor Joran was de studietijd misschien wel de beste tijd van zijn leven. Met name het projectonderwijs heeft hij als zeer fijn ervaren. ‘Een verantwoordelijkheid die je deelt met je team.’, aldus Joran. Het bedrijfsleven werd volgens Joran tijdens zijn opleiding bedrijfseconomie beter gesimuleerd dan bij de universiteit, waar hij na zijn opleiding Bedrijfseconomie in doorstroomde.
Dat het Bedrijfseconomische onderwijs dat Fabiola in haar studietijd heeft gevolgd is blijven hangen is wel duidelijk. Ze gebruikt namelijk de boeken van het vak calculatie nog steeds! Deze boeken gebruikt zij wanneer zij scholieren bijspringt met M&O, met onderwerpen als contante waarde en eindwaarde.

Tot op de dag van vandaag hebben deze alumni nog contact met medestudenten. Joran spreekt een klasgenoot nog eens per maand, waar Fabiola haar oud-klasgenoot Jetty als haar beste vriendin beschouwt! Jetty heeft zij ontmoet toen zij nog Commerciële Economie studeerde, voorafgaand aan haar opleiding Bedrijfseconomie.

Joran heeft eerst stage gelopen bij het Ministerie van Sociale Zaken. Hier is hij vervolgens een jaar in dienst getreden om later de overstap te maken naar de consultancy. Dit is waar hij zijn afstudeerscriptie heeft gecombineerd met een baan. Na 4 jaar consultancy besloot hij de overstap te maken naar de Belastingdienst, voor een betere work/life balance en de vele doorgroeimogelijkheden.

Fabiola heeft na haar studie meteen gekeken of er vacatures waren bij de Belastingdienst, maar die waren er niet. Zo is zij bij een bank in Den Haag terecht gekomen. De liefde voor cijfers was er nog steeds en zodoende is Fabiola destijds een studie voor accountant- administratieconsulent naast haar werk gaan volgen. Zo is zij bij Gak Nederland terecht gekomen, voorganger van het UWV. Toen de heffing en inning van werknemersverzekeringen over ging naar de Belastingdienst heeft Fabiola haar belangstelling voor een overstap naar de Belastingdienst kenbaar gemaakt. Gelukkig kon zij hier geplaats worden!

Met het oog op de toekomst verwacht Joran dat digitalisering en het combineren van data de Belastingdienst in staat zullen stellen om aandacht te besteden waar nodig. Op basis van data-analyse kan de Belastingdienst volgens hem een beter beeld krijgen wie de belastingwet overtreedt en zo kan hij in minder tijd meer resultaat behalen.
Fabiola verwacht dat gerechtelijke procedures steeds meer zullen draaien om formele aspecten, naast de inhoudelijke geschillen. Zij is van mening dat wanneer de Belastingdienst deze formele zaken aan het begin van de keten goed meenemen, dit zal leiden tot minder procedures.

Zowel Fabiola als Joran zijn er op 13 oktober de hele dag bij. Tijdens het netwerkdiner kun je met Joran het dialoog aangaan. Ben jij er ook bij?

Bekijk ook eens de pagina van de Belastingdienst en leer meer over de band tussen deze organisatie en de Hogeschool van Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *