Raamplein 1

Posted on Posted in Berichten, Locaties, Uit de oude doos
Raamplein

Als jij tussen 1967 en 2002 aan de HES gestudeerd hebt herken je ongetwijfeld het prachtige monumentale gebouw aan het Raamplein. Voorheen een schoolgebouw, tegenwoordig in gebruik als kantoorpand. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van het Raamplein en zo ook een beetje de geschiedenis van de HES.

De openbare handelsschool

De school was voortgekomen uit de “Inrichting voor Onderwijs in Koophandel en Nijverheid die dr. Samuel Sarphati in 1845 in de Spinhuissteeg had gesticht. Na de door van Sarphati werd de school opgeheven, maar kreeg in 1869 haar vervolg in de vorm van de gemeentelijke Openbare Handelsschool die haar intrek nam in het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht 123. De school ontwikkelde zich tot een toonaangevend instituut. In 1885 stichtten oud-leerlingen de vereniging Hou’en Trouw, met als voorzitter C.J.K. van Aalst. In de loop van de tijd groeide Hou’ en Trouw tot een invloedrijke vereniging. Mede op initiatief van de vereniging werd in 1922 de Faculteit der Handelwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam opgericht.

In 1901 verhuisde de school van het Huist met de Hoofden naar het nieuwe schoolgebouw aan het Raamplein, ontworpen door J.B. Springer met medewerking van H. Leguyt. Springer was de zoon van stadsarchitect Willem Springer. De architectuur van het schoolgebouw weerspiegelde het prestige dat de handelsschool inmiddels verdiend had. Het monumentale gebouw kent een Frans georiënteerde classicistische bouwstijl, maar daarnaast ook een onmiskenbaar Hollands karakter.

Naast het gebouw bevond zich een congiërgewoning. Op het binnenterrein werd een gymnastiekgebouw ingericht. Het middenpaviljoen van de Handelsschool bevatte het trappenhuis, de lerarenkamer en de directeurskamer. In 1901 werd in de centrale hal, ter herinnering aan de eerste locatie van de Openbare Handelsschool, een tegeltableau van het Huis met de Hoofden aangebracht. In 1905 werd een tweede tegeltableau aangebracht. Dit keer met een uitbeelding van het nieuwe schoolgebouw aan het Raamplein. In hetzelfde jaar kreeg een borstbeeld van de eerste directeur van de school aan het Raamplein, J.H.H. Hülsman, ook een plekje in de centrale hal.

Latere inzet van het gebouw

In 1919 werd de handelsschool opgesplitst in twee scholen. Aanvankelijk waren beide scholen gevestigd aan het Raamplein, maar in 1924 verhuisde de Tweede Openbare Handelschool. In 1967 werd het schoolgebouw in gebruik genomen door de Hogeschool voor Economische Studies, waar velen zich nog in zullen herkennen. Tegenwoordig wordt het monumentale pand aan het Raamplein ingezet als kantoorgebouw.

 
Bekijk de omgeving van het Raamplein zoals het er nu uit ziet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *